Uterul retrovers. Nu ai auzit de el, dar cel putin un sfert dintre femei il au. Ce este si ce e de facut?

Multe femei il au fara sa stie si il descopera de abia dupa un control ginecologic amanuntit. Este vorba despre uterul retrovers, practic o modificare la nivel structural a uterului. In varianta normala uterul poate sa fie inclinat spre inainte, este peste vezica, poate fi in pozitie verticala, cu fundusul pozitionat in sus. In afara de aceste situatii mai sunt si unele atipice, intalnite mai rar, dar care exista, in care uterul este inclinat inapoi, fundusul se afla cumva spre rect mai mult. Acesta este un uter retrovers, nu este vorba de o boala, e doar o modificare de forma, de structura, femeile pot trai foarte bine cu el, doar ca au probleme si neplaceri dese in timpul actelor sexuale, la nastere, in sarcina.

Vaginul este inclinat spre partea inferioara, in spate, deci nu e vertical, de unde si problemele legate de orice fel de act sexual-apar dureri, jena. Indiferent ce pozitii sexuale ar adopta femeia cu un uter retrovers disconfortul persista si placerea nu este asa de mare, posibil ca nici orgasmul sa nu aiba loc din cauza durerilor. La menstruatie uterul retrovers chiar devine o problema, durerile sunt foarte mari, mai ales daca exista si o endometrioza. De ce apare uterul retrovers? Pentru ca exista niste aderente, uterul e tras pur si simplu in alta pozitie, pentru ca sunt fibroame care determina sensibilitatea uterului la inclinarea pe spate. Si sarcinile care intind prea mult ligamentele pot fi la baza acestei modificari de forma, dar si anumite probleme sexuale, ovare si trompe uterine inclinate spre inapoi care determina schimbarea de pozitie.

Testele Papanicolau si consultatiile ginecologice clasice sunt cele mai bune modalitati de a depista uterul retrovers. Vestea buna este ca fertilitatea nu e afectata, nu conteaza ce pozitie are uterul, spermatozoizii vor ajunge rapid la ovul si il vor fecunda in lipsa unei protectii ce blocheaza fecundarea. In sarcina nu apar probleme din cauza uterului retrovers, din luna a treia pozitia uterului se schimba automat spre inainte. Dupa nastere uterul isi revine la dimensiunea normala si redevine retrovers, deci reapar vechile probleme cu care v-ati obisnuit deja. Cat despre tratamentul pentru pozitia nefireasca a uterului, medicii recomanda pesarul, care repozitioneaza uterul, in cazuri mai grave interventiile chirurgicale pentru repozitionare uterului peste vezica. Daca uterul ajunge sa fie blocat se pot face exercitii in spital sub coordonare medicala, pentru a reveni la o pozitie normala.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *