Feriti-va de sfatuitorii atotstiutori

Cred ca fiecare are macar un om la care apeleaza dupa un sfat. Sincer, asta este foarte bine, deoarece noi avem nevoie de oameni la care sa le spunem ceea ce ne framanta, acestia sa ne asculte si sa ne ofere macar cateva indicatii spre o solutie potrivita. Da, da, anume – indicatii, ni solutii. Exista oameni care ofera solutii si oameni care ofera indicatii. Problema se pune nu cu persoanele care stiu sa asculte si sa-ti puna intrebarile potrivite, acelea sunt persoanele care au cel mai bun rol de sfatuitor. Persoanele care pun intrebari, astfel incat tu singuri sa ajungi la o concluzie si la o solutie, insa persoanele care iti ofera solutia, nu sunt cele la care merita sa apelezi dupa un sfat.

Sa va explic, exista persoane care pot influenta foarte mult, astfel incat nici nu-ti dai seama ca ceea ce faci nu vine din interiorul tau, ci vine ca un indemn al unei persoane cu care te consulti in mod constant cand vine vorba despre o problema. Ai avut momente cand dupa ce ai facut anumite actiuni, te-ai intrebat: de ce, de fapt, ai facut tu asta? Ti s-a intamplat? Ti s-a intamplat sa gandesti, de fapt, ca o alta persoana? Asta se intampla atunci cand discuti foarte mult cu cineva si ideile acelei persoane ti le insusesti tie, astfel incat nu mai gandesti din perspectiva propriei personalitati.

Problema se pune si atunci cand unele persoane par sa fie atotstiutoare. Asta este, de fapt, o foarte mare problema. De cele mai multe ori, persoanele respective nici macar nu au trecut prin situatii asemanatoare astfel incat sa-ti dea tie sfaturi, insa pretind ca le stiu pe toate, ca tot ceea ce-ti spun este din experienta lor. Nu este asa. Acele persoane nici nu au habar ce sa faca intr-o situatie precum cea in care te afli tu, de aceea nu te baza pe pseudo experienta lor.
Scriu aceste lucruri, deoarece mi s-a intamplat o situatie foarte interesanta recent. Am o buna prietena cu care discut deschis despre foarte multe lucruri. Inca nu am o prietena ca care sa pot discuta despre orice. De fapt, nici nu stiu daca exista oameni cu care sa poti discuta despre orice. Pai, revenind la prietena mea, recent s-a intamplat ceva care mi-a dat mult de gandit. Sa va explic, eu am apelat deseori la sfaturile ei, in special, cand am trecut prin drame sentimentale, am apelat la sfaturile ei pentru a trece peste acele momente dificile.

Ea mereu a fost genul de femeie independenta, care imi zicea sa trec cu demnitate peste tot, sa nu ma las afectata, caci toate trec. Nu puteam sa inteleg in acele momente de unde ea are atat putere de caracter, pana cand mi-am dat seama de faptul ca ea, de fapt, nu prea are acea putere. Cum anume? Pai, scumpa mea prietena s-a indragostit. A avut si ea o drama sentimentala si a avut exact aceleasi comportamente ca si mine. Evident, am fost alaturi de ea, insa ceea la ce m-am gandit a fost faptul, ca de fapt, de cele mai multe ori noi suntem foarte buni in teorie si mai putin buni in practica, asa e? Exact acelasi lucru s-a intamplat si cu prietena mea. Ea era foarte buna in teorie, insa mai putin buna in practica. Experienta este ceea ce ne invata cel mai bine, mai bine decat cartile chiar.

De aceea, recomandarea mea este ca atunci cand cineva vine cu sfaturi, sa va dati seama daca ele vin din experienta sau din teorie. Este un lucru foarte important. Insa, si mai important este sa luati decizii de sine statator. Nu exista nimeni care sa stie mai bine decat voi ce anume aveti de facut si care este decizia buna. Aveti grija la sfatuitorii atotstiutori.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *