Cancerul de colon. Ce simptome ne trimit la medic si ce tratamente sunt posibile?

Cu o incidenta din ce in ce mai mare de la un an la altul cancerul de colon este pe lista tipurilor de cancer cu o rata a mortalitatii uriasa. Este a doua cauza de mortalitate prin cancer din lume, sansele de supravietuire sunt mici, asta pentru ca diagnosticarea e foarte tarzie. El se manifesta la batrani, dar si la tineri, chiar la persoane adolescente, cauza principala a acestei evolutii fiind obezitatea si modificarile ce apar pe fondul acestei boli cu raspandire planetara. Ajungem sa avem un cancer de colon din cauza expunerii la radiatii ionizante, la diverse substante poluante, dar si din cauza stresului prea mare in care traim.

Hormonii corpului, imunitatea scazuta, infectiile netratate si reaparute in organism, afectiunile din zone limitrofe favorizeaza si ele aparitia cancerului de colon. Nu e neaparat sa avem un cancer de colon aparut pe o zona sanatoasa, celulele tumorale exista si unde sunt leziuni, unde a avut loc o iritatie, unde exista deja o tumora benigna. Cancerul de colon e mai usor de diagnosticat daca medicul ajunge sa stie de la pacient de prezenta mai multor semne clare. In prima faza pacientii care au deja cancer de colon au hemoragii rectale dese si destul de abundente, sangerarile contin sange rosu deschis sau maro inchis. Carenta mare de fier si instalarea anemiei, oboseala cronica, paloarea, durerile abdominale, greturi sau flatulenta, crampele, varsaturile, modificarea materiilor fecale, sunt subtiri si cu o consistenta foarte slaba, constipatia cronica, pierderea in greutate, iata doar cateva simptome ale cancerului de colon.

Pana la tratarea cancerului de colon el trebuie depistat si depistarea se poate face doar prin screening, facut la timp mai ales daca membri au familiei au avut cancerul de colon in faze terminale depistate prea tarziu. Colonoscopia, sigmoidoscopia si coprocultura sunt cateva metode de diagnosticare corecta a cancerului de colon, alaturi de tuseul rectal si video capsula, de biopsie si rectoscopie, irigografie, ecografie abdominala. Tratamentul cancerului de colon include interventia chirurgicala, chimioterapia, in cazul interventiei chirurgicale singura cale de a scapa de cancer e rezectia tumorala.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *